« Prosinac 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
KAKO SMANJITI STRES?
· Nemoj donositi odluke kad si ljut.
· Prestani brinuti.
· Nemoj biti strog prema sebi.
· Vježbaj duboko disanje (stavi ruke na želudac i prsa, usredotoči se na disanje i osjeti dizanje i spuštanje želuca).
· Pokušaj razumjeti svoje osjećaje, nemoj ih potiskivati.
· Smij se što više.
· Prihvati ono što ne možeš promijeniti.
· Razvij osjećaj zahvalnosti.
· Prakticiraj tjelovježbu.
Izvor: Health
KAKO NAPRAVITI UKUSAN I ZDRAV DORUČAK ZA 5 MINUTA?
Zeleni kašasti sok lagan je i zdrav. Zavoljet će ga svi članovi vaše obitelji, a gotov je za samo 5 minuta.
Zeleni kašasti sok - što je to?
Viktorija Boutenko, autor knjige "Zeleno za zdravlje", smatra da je zeleno lisnato povrće savršena hrana za čovjeka.
Zeleno povrće puno je vitamina, minerala, vlakana, klorofila i aminokiselina, koji su osnovni sastavni dijelovi proteina. To je sve, što nam je potrebno za zdravlje.
Međutim, pojesti sirovo povrće nije tako lako. Kako bismo došli do njegovih vrijednih sastojaka, potrebno ga je dobro sažvakati. Osim toga, zbog specifičnog okusa, teško je pojesti puno povrća u sirovom obliku.
Zbog toga je Viktorija napravila eksperiment, koji je postao pravim otkrićem u svijetu ljubitelja zdrave hrane. Viktorija je odlučila "prikriti" miris zelenog lisnatog povrća voćem i smiksati sve to u blenderu da bi ispao ukusan i lagan frape.
Zahvaljujući njezinom otkriću, sada možete uživati u ukusnom obroku, koji ima nevjerojatan učinak na zdravlje.
Zeleni kašasti sok je:
- ukusan i lagan;
- pun vitamina, minerala i vlakana;
- brzo se priprema;
- mogu ga piti svi članovi obitelji;
- poboljšava izgled kože, kose i noktiju;
- daje potrebnu energiju i osvježenje;
- potiče prirodno mršavljenje;
- poboljšava raspoloženje;
- daje tijelu sve neophodne nutrijente;
- sprečava starenje stanica i karcinom;
- normalizira probavu;
- poboljšava pamćenje, bistrinu uma i koncentraciju.
Recepti
Za pripremu zelenog soka trebat će vam dobar blender, nikako ga nemojte pripremati sa štapnim mikserom. Najbolje je koristiti ekološki uzgojeno voće i povrće.
Započnite izradu zelenih frapea s ovim jednostavnim receptom:
1 banana
300 ml vode
100 g šumskog voća (svježeg ili smrznutog)
2-3 lista špinata
1 žlica smeđeg šećera ili javorovog sirupa
Sve sastojke stavite u blender i meljite 1-2 minute. Sok popijte odmah, u malim gutljajima. Ova količina soka dovoljna je za 1 obrok za jednu osobu.
S ovim receptom jednostavno ne možete pogriješiti: ima odličan okus, pa će ga i djeca zavoljeti.
Šumsko voće možete zamijeniti bilo kojim drugim voćem (osim lubenice i dinje), špinat – keljom, salatom ili drugim zelenim lisnatim povrćem.
Eksperimentirajte!
Nemojte stati na jednom receptu. Isprobajte i druge recepte kako biste okusili bogatstvo okusa svježeg voća i povrća.
Salata
Za ove recepte možete koristiti bilo koju vrstu salate: kristalku, putericu, endiviju, itd.
Priprema je ista: ubacite sve u blender i meljite dok ne dobijete glatku smjesu.
Frape od borovnica i salate
1 mala glavica salate, narezana na kocke
1 zrela banana
1 čaša borovnica, svježih ili smrznutih
1/2 čaše manga
1 1/2 čaše vode
Frape od trešanja i salate
1 mala glavica salate, narezana na veće kocke
1/2 čaše borovnica
1/2 čaše manga
1/2 čaše trešanja bez koštica
1 1/2 čaše vode
Frape od salate i jagoda
1 čaša jagoda
2 banane
1/2 glavice salate
1 1/2 čaše vode
Špinat
Špinat ima najblaži okus od drugih vrsta zelenog lisnatog povrća i zato ako ste početnik u pripremi zelenih frapea, pogotovo ako imate djecu, započnite sa špinatom.
Započnite s 1-2 pregršti špinata. Kada se naviknete, povećajte tu količinu do 4-6 pregršti.
Čokoladni frape sa špinatom
1 velika banana
150 - 200 g svježeg špinata
2 datulje, bez koštica
1 čaša borovnica
1 žlica kakaa u prahu
5 kockica leda
1 1/2 čaše vode
Izvor: Alternativa za vas
OPASNOSTI ENERGETSKIH NAPITAKA
VJEŽBE ZA JAČANJE MIŠIĆA GRUDI
(m. pectoralis major i m. pectoralis minor)
1. VJEŽBA
U LAGANOM RASKORAČNOM POLOŽAJU NASLONITE DLAN O DLAN, PODIGNITE LAKTOVE ŠTO VIŠE I PRITIŠĆITE DLANOVE BROJEĆI DO 10 (ponoviti 8-10 puta).
2. VJEŽBA
ZADRŽITE ISTI POLOŽAJ TIJELA, ISPREPLETITE PRSTE I POVLAČITE RUKE ŠTO VIŠE DRŽEĆI PRSTE ISPREPLETENE. POVLAČITE LIJEVU RUKU U LIJEVU STRANU I DESNU RUKU U DESNU STRANU. DRŽITE RUKE NEKOLIKO SEKUNDI U TOM POLOŽAJU (ponoviti 10 puta).
3. VJEŽBA
U STOJEĆEM POLOŽAJU NASLONITE SE DLANOVIMA NA ZID SAVIJENIH LAKTOVA I PRITIŠĆITE ZID NEKOLIKO SEKUNDI (ponoviti 8 puta).
4. VJEŽBA
U LAGANOM RASKORAČNOM POLOŽAJU DRŽITE UTEGE OD 1 KG (ILI BOČICE CEDEVITE). RUKE SU U ŠIRINI RAMENA SAVIJENE U LAKTOVIMA POD KUTOM OD 90 STUPNJEVA. POVLAČIMO RUKE ISPRED PRSA I VRAĆAMO U POČETNI POLOŽAJ (ponoviti 10 puta).
5. VJEŽBA
U LAGANOM RASKORAČNOM POLOŽAJ RUKE SU U ODRUČENJU. DRŽEĆI UTEGE SAVIJAMO LAKTOVE I PODIŽEMO RUKE IZNAD GLAVE (ponoviti 10 puta).
6. VJEŽBA
NAPRAVITE ŽENSKI SKLEK. OSLONITE SE DLANOVIMA I KOLJENIMA NA POD, PODIGNITE MALO STOPALA I NAPRAVITE DESETAK SKLEKOVA.
AKO IMATE LOŠE, ODNOSNO POGRBLJENO DRŽANJE, VJEROJATNO SU I GRUDNI MIŠIĆI SLABI I ZATO SLIJEDE JOŠ DVIJE VJEŽBE ZA PRAVILNO DRŽANJE.
7. VJEŽBA
LEZITE NA TRBUH. RUKE SU NA POTILJKU. PODIŽITE TRUP SAMO DO TRBUHA. NE VIŠE OSOBITO AKO IMATE PROBLEMA S LUMBALNOM KRALJEŽNICOM.
8. VJEŽBA
SJEDEĆI NA STOLICI ISPRAVITE SE I RUKE STAVITE IZA NASLONA.
SVAKI DAN TREBALI BISTE VJEŽBATI PETNAESTAK MINUTA I ZA MJESEC DO DVA REZULTATI BI TREBALI BITI VIDLJIVI.
PRIPREMILA: ŽELJKA BAKOTIN, prof. TZK
KOLIKO JE POTREBNO DNEVNO UNOSITI SOLI U ORGANIZAM?
Kako bismo zadovoljili dnevni unos soli u organizam, potrebno je 2 grama soli. Nažalost, većina ljudi unosi znatno veće količine soli, odnosno 5-6 grama dnevno ili čak 10-12 grama. Posljedice su prekomjernoga uzimanja soli hipertenzija (povišeni arterijski tlak), kardiovaskularne bolesti, bolesti bubrega, itd.
Nutricionisti predlažu niz savjeta za što manji unos soli u organizam, a kao što su:
- izbjegavati suhomesnate proizvode;
- ne konzumirati čips i prženi slani kikiriki;
- izbjegavati konzerviranu hranu;
- smanjiti unos kruha, osobito bijelog;
- povrće (tikvice, brokulu, mrkvu, cvjetaču) kuhati na pari, jer tada nije potrebno soljenje;
- većinu namirnica nepotrebno soliti, a ako su neslane, dodati prirodne začine (gotovi umaci puni su soli);
- pregledavati deklaracije i izbjegavati proizvode s natrijem.
Potrebno je što manje soliti hranu i tu naviku zadržati tijekom života.